
Kawa zimowa – przepis
Najzimniejszy okres w roku, jak i poprzedzający go jesienny nieodmiennie kojarzą mi się z charakterystycznym bukietem smakowym: goździkami, przyprawą korzenną, cynamonem, aromatyczną skórką pomarańczy. Podczas gdy zimne poranki zlewają się w jedno z jeszcze zimniejszymi popołudniami (w końcu cały czas jest ciemno) lubię zatrzymać się na chwilę, odetchnąć i sprawić by ten czas, zwykle traktowany jako dokuczliwy bufor nadchodzącej wiosny uczynić czymś wyjątkowym. Kolorów tak potrzebnych w zimowym okresie dodaje mi kawa, której przepisem zamierzam podzielić się z Wami poniżej.
Kawa zimowa – składniki
Do przygotowania naszej kawy zimowej będziemy potrzebować:
- kawa (50-80 ml w zupełności wystarczy)
- 200 ml mleka 3.2%
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
- skórka pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu
Zaczynamy od przygotowania bazy. Kawkę czarną możemy przyszykować w zasadzie w dowolny sposób, jaki nam odpowiada – parzona, rozpuszczalna, french-press. Jeśli chodzi o kawę w okresie zimowym, moją ulubioną bazą do przepisu jest dripbag Kolumbia La Lona, właśnie ze względu na te podobne zimowym dniom smaki – rum, pieczone jabłko, cynamon( można się zakochać:) ).
Mleko do kawy spieniam w spieniaczu – używam krowiego 3,2% (wysokotłuszczowe lepiej się spienia) , ale równie dobrze smakować będzie owsiane czy też migdałowe. Jeśli nie macie pod ręką żadnego sprzętu przeznaczonego do spieniania to żaden problem. Gorące mleko wystarczy przelać do słoika i energicznie potrząsać aż do uzyskania pianki o pożądanej konsystencji. Wariant kawy zimowej z gorącym, niespienionym mlekiem również się sprawdzi.
Do czarnej jeszcze kawy wsypujemy cynamon i dodajemy goździki. W ten sposób aromaty płynące z obu tych przypraw przenikną równomiernie cały napój i mleczną piankę. Dolewamy mleka i do tak przygotowanego napoju dodajemy miód i startą skórkę pomarańczy – nasza kawa zimowa jest gotowa:) . Smacznego!
Kawa zimowa bez dodatku mleka

Jeśli chodzi o wariant kawy zimowej bez dodatku mleka, moją niezmienną ulubienicą jest kawa z kardamonem, czyli aromatyczną przyprawą z rodziny imbirowatych, która oprócz walorów smakowych niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych – jest źródłem przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako suplement diety w te zimniejsze dni.
Przygotowanie takiej kawy jest proste jak drut – wystarczy wsypać do dwóch łyżeczek kardamonu do wcześniej już przygotowanego naparu.
Oczywiście nic nie szkodzi nam podmienić we wcześniejszym przepisie kardamonu z cynamonem – ilość smacznych wariantów kawy zimowej jest naprawdę duża i zależy tylko i wyłącznie od Waszej fantazji.