Skip to content
Darmowa dostawa od 150zł
info@kawazgor.pl
+48 509 778 968
0.00 0
Your cart is empty. Go to Shop
0.00 0
Your cart is empty. Go to Shop

Jak zrobić kawę w cezve?


Podobno każdy z nas, nawet jeśli nie pije kawy w domu, gdzieś w szafce może znaleźć cezve (mały, miedziany tygielek o wąskiej szyjce wyposażony w długą drewnianą rączkę). W końcu jest to najczęstszy gadżet do parzenia kawy w domu. Często kawę robimy w nim intuicyjnie, nawet nie myśląc o „poprawności” przygotowania. Koneserzy tej metody warzenia są w 100% świadomi co najmniej 5 różnych receptur. A co powinni zrobić początkujący?
Zastanówmy się nad tym razem.
Zanim przejdziemy do przepisów, pomyślmy, co należy wziąć pod uwagę przy robieniu kawy w cezve.
Najpierw wybierz swoje ulubione ziarno: mieszankę lub monosort (pisaliśmy o tym szczegółowo w artykule „Jak wybrać kawę w domu?”). Liczy się tu Twój gust i preferencje oraz stopień palenia ziarna (słabo wypalone ziarno, polecane dla miłośników delikatnej kawy, albo średnio palone ziarno dla fanów goryczy i mocnego trunku).

Następnie musisz wybrać stopień zmielenia ziarna. Rozmiar ziarna wpływa na smak kawy. Często zwyczajowo, do parzenia kawy w cezve wybieramy jak najdrobniej zmielone ziarno.
Im mniejszy rozmiar ziarna, tym bogatszy będzie gotowy napój. Jeśli masz ręczny młynek do kawy, możesz eksperymentować i wybrać dokładnie taki stopień zmielenia, jaki lubisz najbardziej.
Nie zapomnij o innym bardzo ważnym czynniku – wodzie. Używaj tylko dobrej jakości butelkowanej wody aby nie zakłócać smaku kawy.
Ostatnia bardzo ważna rzecz to proporcje stosowane w przygotowaniu naparu. Aby wybrać go poprawnie, wystarczy znać pojemność swojego cezve. Ilość wody powinna być o 50 ml mniejsza niż wielkość tygielka. Na przykład, jeśli cezve ma 300 ml ,należy użyć około 250 ml wody (do poziomu zwężenia górnej części tygielka). Stosunek kawy i wody wynosi 1 do 10, czyli na 250 ml wody potrzebujemy 25 g zmielonej kawy.

Istnieje wiele przepisów kulinarnych używanych do przyrządzenia kawy w cezve. Dzisiaj podpowiemy Ci najprostszy i najbardziej standardowy, który będzie pasował każdemu.
3, 2, 1… Zaczynamy:

  1. Wybierz i zmiel ziarno. Zgodnie z informacjami podanymi powyżej.
  2. Wsyp ziarno do cezve i napełnij naczynie do połowy wodą.
  3. Poczekaj kilka minut.
  4. Dodaj pozostałą część wody do poziomu zwężenia tygielka.
  5. Ogrzewaj stopniowo nad małym ogniem.
  6. Po minucie wymieszaj.
  7. Gdy tylko piana zacznie się podnosić, usuń cezve z ognia. Odczekaj aż piana opadnie. Postaw miedziane naczynie ponownie na małym ogniu, do czasu aż płyn zaczynie pienić się szybciej. Wówczas ponownie należy tygielek odstawić i odczekać, by piana opadła. Po trzecim podgrzaniu na powierzchni płynu powinna zostać cienka warstwa piany.

Gotowe! Teraz możesz wlać kawę do swoich ulubionych filiżanek, pozwolić jej dojrzeć jeszcze przez kilka minut i cieszyć się aromatycznym smakiem.