
Jak zrobić kawę w cezve?
Podobno każdy z nas, nawet jeśli nie pije kawy w domu, gdzieś w szafce może znaleźć cezve (mały, miedziany tygielek o wąskiej szyjce wyposażony w długą drewnianą rączkę). W końcu jest to najczęstszy gadżet do parzenia kawy w domu. Często kawę robimy w nim intuicyjnie, nawet nie myśląc o „poprawności” przygotowania. Koneserzy tej metody warzenia są w 100% świadomi co najmniej 5 różnych receptur. A co powinni zrobić początkujący?
Zastanówmy się nad tym razem.
Zanim przejdziemy do przepisów, pomyślmy, co należy wziąć pod uwagę przy robieniu kawy w cezve.
Najpierw wybierz swoje ulubione ziarno: mieszankę lub monosort (pisaliśmy o tym szczegółowo w artykule „Jak wybrać kawę w domu?”). Liczy się tu Twój gust i preferencje oraz stopień palenia ziarna (słabo wypalone ziarno, polecane dla miłośników delikatnej kawy, albo średnio palone ziarno dla fanów goryczy i mocnego trunku).
Następnie musisz wybrać stopień zmielenia ziarna. Rozmiar ziarna wpływa na smak kawy. Często zwyczajowo, do parzenia kawy w cezve wybieramy jak najdrobniej zmielone ziarno.
Im mniejszy rozmiar ziarna, tym bogatszy będzie gotowy napój. Jeśli masz ręczny młynek do kawy, możesz eksperymentować i wybrać dokładnie taki stopień zmielenia, jaki lubisz najbardziej.
Nie zapomnij o innym bardzo ważnym czynniku – wodzie. Używaj tylko dobrej jakości butelkowanej wody aby nie zakłócać smaku kawy.
Ostatnia bardzo ważna rzecz to proporcje stosowane w przygotowaniu naparu. Aby wybrać go poprawnie, wystarczy znać pojemność swojego cezve. Ilość wody powinna być o 50 ml mniejsza niż wielkość tygielka. Na przykład, jeśli cezve ma 300 ml ,należy użyć około 250 ml wody (do poziomu zwężenia górnej części tygielka). Stosunek kawy i wody wynosi 1 do 10, czyli na 250 ml wody potrzebujemy 25 g zmielonej kawy.
Istnieje wiele przepisów kulinarnych używanych do przyrządzenia kawy w cezve. Dzisiaj podpowiemy Ci najprostszy i najbardziej standardowy, który będzie pasował każdemu.
3, 2, 1… Zaczynamy:
- Wybierz i zmiel ziarno. Zgodnie z informacjami podanymi powyżej.
- Wsyp ziarno do cezve i napełnij naczynie do połowy wodą.
- Poczekaj kilka minut.
- Dodaj pozostałą część wody do poziomu zwężenia tygielka.
- Ogrzewaj stopniowo nad małym ogniem.
- Po minucie wymieszaj.
- Gdy tylko piana zacznie się podnosić, usuń cezve z ognia. Odczekaj aż piana opadnie. Postaw miedziane naczynie ponownie na małym ogniu, do czasu aż płyn zaczynie pienić się szybciej. Wówczas ponownie należy tygielek odstawić i odczekać, by piana opadła. Po trzecim podgrzaniu na powierzchni płynu powinna zostać cienka warstwa piany.
Gotowe! Teraz możesz wlać kawę do swoich ulubionych filiżanek, pozwolić jej dojrzeć jeszcze przez kilka minut i cieszyć się aromatycznym smakiem.
