
Każdy z was zapewne widział kiedyś tak ciekawe urządzenie jak prasa francuska. Większość ludzi przyrządza w nim herbatę. Kawa parzona tą metodą charakteryzuje się nasyceniem i gęstością. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie kawy w tym urządzeniu, my podzielimy się tym, który pozwala uzyskać pyszny napój z minimalnym osadem.
Przejdźmy do samego procesu przygotowania kawy:
- Nie ma sensu zanurzać tłoka od razu w naparze, ponieważ podniesie on osad z dna miski na górę i dostanie się do filiżanki. Jeśli kawa jest zbyt gorąca, pozwól jej ostygnąć przez kilka minut, a później ciesz się pachnącym napojem.
- Nie zapomnij o właściwej pielęgnacji prasy francuskiej: myj ją i susz dokładnie po każdym przygotowaniu kawy czy herbaty.
- Wybierz ziarno i wodę (woda stostowana do parzenia kawy powinna być dobrej jakości,
o temperaturze 93 °C). - Dostosuj mielenie ziarna. Polecamy średniej wielkości ziarno (wielkość ziarenka soli).
- Przygotuj wymaganą ilość zmielonej kawy. Zalecamy przyjmowanie następującej proporcji: 7,5 g kawy na 100 ml wody.
- Zagotuj wodę w czajniku,a następnie lekko ją ostudź, tak by miała temperaturę bliską 93 °C.
- Wlej zmieloną kawę do prasy francuskiej i połóż ją na wadze (nasza prasa francuska ma pojemność 200 ml, więc potrzebujemy 15 g kawy).
- Wlej 50 ml wody i wymieszaj z kawą. Dodaj resztę wody (150 ml).
- Przykryj tłokiem i odstaw kawę na 4 minuty do zaparzenia.
- Powoli opuszczaj tłok (wystarczy średni wysiłek).
- Poczekaj kolejnych 5 minut, aż małe cząsteczki osiądą na dnie, a kawa trochę dojrzeje.
Powoli wlej kawę do filiżanki i ciesz się jej smakiem.