Skip to content
Darmowa dostawa od 150zł
info@kawazgor.pl
+48 509 778 968
0.00 0
Your cart is empty. Go to Shop
0.00 0
Your cart is empty. Go to Shop

Każdy z was zapewne widział kiedyś tak ciekawe urządzenie jak prasa francuska. Większość ludzi przyrządza w nim herbatę. Kawa parzona tą metodą charakteryzuje się nasyceniem i gęstością. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie kawy w tym urządzeniu, my podzielimy się tym, który pozwala uzyskać pyszny napój z minimalnym osadem.


Przejdźmy do samego procesu przygotowania kawy:

  1. Nie ma sensu zanurzać tłoka od razu w naparze, ponieważ podniesie on osad z dna miski na górę i dostanie się do filiżanki. Jeśli kawa jest zbyt gorąca, pozwól jej ostygnąć przez kilka minut, a później ciesz się pachnącym napojem.
  2. Nie zapomnij o właściwej pielęgnacji prasy francuskiej: myj ją i susz dokładnie po każdym przygotowaniu kawy czy herbaty.
  3. Wybierz ziarno i wodę (woda stostowana do parzenia kawy powinna być dobrej jakości,
    o temperaturze 93 °C).
  4. Dostosuj mielenie ziarna. Polecamy średniej wielkości ziarno (wielkość ziarenka soli).
  5. Przygotuj wymaganą ilość zmielonej kawy. Zalecamy przyjmowanie następującej proporcji: 7,5 g kawy na 100 ml wody.
  6. Zagotuj wodę w czajniku,a następnie lekko ją ostudź, tak by miała temperaturę bliską 93 °C.
  7. Wlej zmieloną kawę do prasy francuskiej i połóż ją na wadze (nasza prasa francuska ma pojemność 200 ml, więc potrzebujemy 15 g kawy).
  8. Wlej 50 ml wody i wymieszaj z kawą. Dodaj resztę wody (150 ml).
  9. Przykryj tłokiem i odstaw kawę na 4 minuty do zaparzenia.
  10. Powoli opuszczaj tłok (wystarczy średni wysiłek).
  11. Poczekaj kolejnych 5 minut, aż małe cząsteczki osiądą na dnie, a kawa trochę dojrzeje.

Powoli wlej kawę do filiżanki i ciesz się jej smakiem.